Flyktige organiske forbindelser

Det finnes mange forskjellige flyktige organiske forbindelser i inneluften. Verdens helseorganisasjon har definert flyktige organiske forbindelser til stoffer som har kokepunkt mellom en nedre grense på 50 til 100 °C og en øvre grense mellom 240 og 260 °C. Det er ingen sikre holdepunkter for at vanlig forekommende nivåer i norske innemiljøer utgjør noen helserisiko. Interessen for flyktige organiske forbindelser i inneluftsammenheng skyldes i stor grad spekulasjoner om deres bidrag til “sick building”-syndromet(ubehagsproblemer og helseeffekter i innemiljøet). Ut fra generell forsiktighet bør unødvendig eksponering unngås. 

De viktigste kildene finnes innendørs og kan grovt inndeles i stasjonære kilder og variable kilder:

  • Stasjonære kilder inkluderer avgassing fra bygningsmaterialer, overflatebehandlinger og innredningsprodukter. Disse vil avgi relativt små mengder flyktige forbindelser til inneluften og bidraget vil være forholdsvis stabilt over tid. Avgivelsen av flyktige stoffer vil som regel være betydelig større fra nye enn fra gamle produkter.

  • Variable kilder er til stede i begrensede tidsintervaller. Under og en tid etter bruk kan slike kilder gi høye nivåer av enkelte spesielle flyktige stoffer. Typiske variable kilder er f.eks. røyking, rengjøringsartikler, kosmetikk, løsemidler, malingsrester, forskjellige hobbyprodukter og matlaging.

Dersom man vet om spesifikke kilder som bidrar til forhøyede nivåer av flyktige organiske forbindelser, bør disse fjernes eller i størst mulig grad begrenses ut fra generell forsiktighet. Slike kilder er for eksempel malingsprodukter, renholdsartikler, hobbyartikler og kosmetikk.

Totalnivået av flyktige organiske forbindelser som finnes i nye eller nyoppussede innemiljøer er betydelig høyere enn gjennomsnittsnivået. I de fleste tilfeller vil nivåene falle mot mer normale verdier i løpet av noen måneder eller innen ett år. Avgivelsen av flyktige organiske forbindelser vil som regel også øke med høyere temperaturer og fuktighet.

I nybygg og nyoppussede hus bør man sørge for så god frisklufttilførsel som mulig, for eksempel ved å justere ventilasjonen, åpne lufteventiler og være ekstra påpasselig med utluftingen. Etter oppføring av nybygg eller oppussingsarbeid bør lokalene rengjøres og stå ubenyttet en periode før bruk. For å fremskynde herde- og avdampningsprosesser kan temperaturen økes noe. Det er vanskelig å gi generelle anbefalinger om hvor lang tid som er nødvendig for slik «utbaking», men for nybygg har det vært vanlig å antyde 2-3 uker. Etter oppussing og maling av lokaler i skoler og barnehager bør man i hvert fall la det herde en til to uker. Foreldre bør ikke legge nyfødte barn på nymalt soverom eller la dem bo i andre nyoppussede lokaler. Slikt bør være ferdig noen måneder før fødsel. 

Kilder: