Solarier

Lokaler som benyttes til solarium omfattes av forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet, m.v. og forskrift om strålevern og bruk av stråling (strålevernforskriften). Disse forskriftene har til formål å sikre tilfredsstillende hygieniske forhold og forebygge overføring av smittsomme sykdommer, samt å sikre forsvarlig strålebruk, forebygge skadelige virkninger av stråling på menneskers helse og bidra til vern av miljøet. På vegne av kommuneoverlegen fører miljørettet helsevern tilsyn etter disse forskriftene.

Samtlige solarier, uansett om de er solstudioer, eller tilknyttet for eksempel treningssentre, frisørsalonger, hoteller, kiosker eller arbeidsplasser skal oppfylle forskriftenes krav.

Lovverk

Virksomheten plikter å gjøre seg kjent med forskriftenes bestemmelser.


18 års grense og krav om betjening

Siden 1. juli 2012 har det ikke vært lov å tilby solarium til personer under 18 år i Norge. Denne 18-årsgrensen ble innført fordi soling i solarium øker risikoen for hudkreft, og risikoen er størst når man starter i ung alder og tar solarium ofte. Alle solarievirksomheter må ha et system for alderskontroll. Det er ikke krav til å ha betjening i solstudioer i Norge.

Dette bør du vite før du tar solarium

DSA har utarbeidet en brosjyre hvor kundene kan få informasjon om solariebruk. Denne er det viktig å lese for å bli kjent med risikoen forbundet med soling, både i sol og solarium. Brosjyren må formidles til hver enkelt kunde ved at en papirbrosjyre deles ut, eventuelt kan den ligger tilgjengelig i solingslokalet slik at kunden kan ta denne med seg. Informasjonen kan også distribueres til kundene elektronisk, eller være tilgjengelig i elektronisk løsning (f.eks. i samme system som for elektronisk adgangskontroll, for de som benytter dette).

Krav om bestått kunnskapsprøve

De ansvarlige for den daglig driften av solarier, og ansatte med kundekontakt, må ha bestått en kunnskapsprøve etter retningslinjer gitt av DSA. Bestått prøve har en gyldighet på fem år. Mer om hvordan prøven skal avlegges finner du informasjon om på Solarieprøven.no


Lokalene

Lokalene for solarier skal ha tilfredsstillende hygieniske forhold og være utformet og innredet med rengjøringsvennlige materialer. Målet er å forebygge overføring av smittsomme sykdommer. Det må finnes desinfeksjonsmidler og papirhåndkle til å desinfisere solsengene før og etter bruk. Virksomhetene må ha en renholdsplan.


Melding av virksomheten

De som vil starte opp en ny solarievirksomhet skal sende melding til kommunen ved kommuneoverlegen. Det må også sendes melding ved eierskifte, bytte av lokaler, eller ved større ominnredninger. Last ned meldeskjema her.

Alle solstudioeiere, forhandlere og leverandører skal melde sin virksomhet til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Les mer på direktoratets hjemmesider.


Internkontroll

For å sikre at forskriftene etterleves skal det etableres internkontrollsystem og drives internkontroll.

For mer informasjon om solarier, UV-stråling generelt og helseskader, se på Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet sine nettsider.


Miljørettet helsevernavdelingens oppgaver

• Motta meldinger og holde oversikt over virksomhetene.
• Gi råd og veiledning til eiere og virksomhetsledere.
• Føre tilsyn.
• Behandle klagesaker.

Rapport- tilsyn med solarier i Vestfold 2012.

Kilder: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet